Strona ta wykorzystuje pliki cookies w celu realizacji swoich usług i funkcji zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz samodzielnie dostosować warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Google+ Followers

Przepisy wg Pięciu Przemian


Pora na pora
 



Sos z porów
Kawałek pora ( 1/3 długości - mogą być zielone liście) - na dwie porcje sosu pokroić w ćwierć-plasterki albo jeśli gruby w ósemki/
Miksować przez jakieś 30 sekund, żeby powstała drobniejsza „śruta", podsmażyć na oleju, dodać pieprz biały, zielony albo kolorowy (czarny też może być). Dodać sól, trochę sosu sojowego jasnego, dosypać mąkę pszenną albo orkiszową z pełnego przemiału, podsmażyć, zalać zimną wodą, zagotować, dodać odrobinę octu albo soku z cytryny, kurkumę, odrobinę oleju, suszony czosnek.
Tak zrobiony w metalu bardzo grzeje dodany do dania podstawowego. (Np. sznycli z brokuła i selera naciowego), do tego kasza lub ziemniaki czy też pełny ryż oraz tego ostra sałatka lub surówka.
Sos z porów i avocado na zimno
Obrać avocado, zgnieść, obrać i pokroić por w drobne makaroniki, zmieszać, - włożyć ponownie do blendera, zmiksować, doprawić pieprzem zielonym lub białym, czosnkiem suszonym, solą, wcisnąć sok z cytryny, ponownie zmiksować.
Osoby, które nie mogą jeść pora na surowo, mogą go sparzyć (wrzątek, kropla oleju, por) lub podsmażyć na oleju i dodać do avocado. Gęstość regulujemy zimną przegotowaną wodą.
Jeśli dodamy do tego poszatkowanego w kostkę pomidora, uzyskujemy wersję „guacamole z porem".
 
Racuchy z porem i selerem naciowym
Przygotowujemy ciasto na racuchy z pełnej mąki (mąka pszenna lub orkiszowa albo gryczana, lub miks np. pszenna, gryczana , kukurydziana, czyli mąka, woda, zmiksować, doprawić solą, kurkumą, dodać jajko lub mąkę ziemniaczaną, olej, pieprz , ponownie zmiksować, dosolić do potrzebnego smaku. Por poszatkować na ćwierć-plasterki, wrzucić na gorący olej, chwilę podsmażyć, posolić, doprawić czosnkiem suszonym, po chwili dodać seler naciowy, podlać łyżką wody, poddusić wszystko razem, aż zmięknie, dodać odrobinę kurkumy, ponownie trochę oleju, lekko przestudzić, połączyć ciasto z tak przygotowaną masą (pora i selera powinno być dość sporo, uzyskane w wyniku łączenia ciasto dość gęste, smażymy na oleju - można polać dowolnym kontrastowym sosem, do tego surówka
Pory z fasolką w sosie pomidorowym
Poszatkować 1 duży lub 1,5 średni por, podsmażyć na oleju, doprawić pieprzem i solą - wrzucić do garnka z uprzednio ugotowaną fasolką - najlepiej jasną , doprawić ponownie: cząbrem, solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, (kminkiem), sosem sojowym, jeśli ktoś lubi, suszonym czosnkiem, dodać przecier pomidorowy, rozbity w młynku rozmaryn lub jeśli ktoś woli jałowiec albo i kurkumę, na koniec dodać po odstawieniu z ognia dobry olej nadający się do obróbki na gorąco.
Gęstość dowolna (do chleba, ziemniaków, kaszy, ryżu ) można zagęścić pełną mąką lub zasmażką z pełnej mąki.
Smacznego 
Wiola Grigorijew
 
Uwaga: Wszystkie teksty opublikowane na tym blogu są moimi opracowaniami i zastrzegam sobie do nich prawa autorskie. Można je kopiować pod warunkiem, że nie zostanie zmieniona ich treść oraz wskazane zostanie ich źródło. Dziękuję.

Kotlety z marchwi i soczewicy

 


Wersja 1.

Składniki:    
                                                                                                                                                                                         - - kilka średnich marchewek spośród tych większych

- filiżanka soczewicy

- dwie duże cebule

- jajko albo trochę mąki ziemniaczanej

- czosnek suszony

- chilli albo pieprz

- gałka muszkatołowa (niekoniecznie)

- sól

- sos sojowy (niekoniecznie)

- natka z pietruszki posiekana

- kurkuma

- tarta bułka

Wykonanie:

Ugotować kilka średnich/większych marchewek. Ugotować soczewicę. Zesmażyć na miękko dwie duże poszatkowane cebule. Można też zamiast ugotować, zesmażyć najpierw cebulę, a potem po 5 minutach dołożyć do niej marchewkę startą na grubym oczku i wszystko to udusić razem do miękkości.

Jeśli marchewka jest ugotowana, trzemy ją na grubym oczku, dodajemy surowe jajko (lub trochę mąki ziemniaczanej), zesmażoną cebulę, czosnek suszony, chilli lub pieprz, gałkę muszkatołową (niekoniecznie), sól, trochę sosu sojowego, może być zielona pietruszka posiekana, kurkuma, jeśli trzeba zagęszczamy tartą bułką, w której także panierujemy. Smażymy i gotowe.

 


Wersja 2.

Składniki:

    - kilka średnich marchewek spośród tych większych

- filiżanka soczewicy

- dwie duże cebule

- jajko albo trochę mąki ziemniaczanej

- czosnek suszony

- chilli albo pieprz

- gałka muszkatołowa (niekoniecznie)

- sól

- sos sojowy (niekoniecznie)

- natka z pietruszki posiekana

- kurkuma

- tarta bułka                                                                                                                          

Marchewka ugotowana, starta na grubym oczku lub zesmażona z cebulą, pieprz, chilli, czosnek, gałka muszkatołowa, sól, sos sojowy, posiekana pietruszka albo odrobina maki pszennej, kurkuma, jako zagęstnik dodajemy bułkę tartą, aż masa nabierze konsystencji „sznyclowej", i panierujemy w bułce tartej

Świetnie wyglądają te kotlety panierowane w pomarańczowej soczewicy rozbitej na mąkę w młynku lub zmielonej na drobno.

Do tego dla uzyskania palety kolorystycznej, którą lubi ciało, buraczki starte na surowo lub ugotowane i pomieszane z tartym jabłkiem, z dowolnymi przyprawami oraz  sos szmaragdowy - zasmażkowy, z dodatkiem cebulki zielonej, zestawiony z pieca, wlany do miksera i zmiksowany ze szpinakiem albo zieloną sałatą.
Serdecznie pozdrawiam.
Wiola Grigorijew
Uwaga: Wszystkie teksty opublikowane na tym blogu są moimi opracowaniami i zastrzegam sobie do nich prawa autorskie. Można je kopiować pod warunkiem, że nie zostanie zmieniona ich treść oraz wskazane zostanie ich źródło.

 



 
 





Zimny maj? Zupy na rozgrzewkę: czosnkowa i kminkowa a na dodatek kremowy pasztet ze słonecznika



Zimny maj? - Zupy na rozgrzewkę

Zupa czosnkowa: Wrzątek, odrobina oleju, czosnek zgnieciony w prasce w dowolnej ilości, kminek cały i łamany, liść laurowy, sos sojowy, sól, potem odrobina - parę kropli cytryny, trochę kurkumy, olej, kluski z mąki i jajka, ewentualnie jeszcze chilli. W naszym regionie (Żywiec) podają ją z też grzankami.

Zupa kminkowa jest odwrotnością czosnkowej – w której jest mało kminku, natomiast tutaj jest mało czosnku - można obie zakłócić mlekiem lub śmietaną, jeśli ich używamy albo podać saute. Kminkowa z grzankami to pycha.

Pyszny pasztet ze słonecznika

- 1 szklanka namoczonego 2 doby (w lodówce) słonecznika

- 3/4 słoika zielonych oliwek - 175 gram

- kurkuma, oliwa ile chcesz

- odrobina suszonego czosnku

- chill-

- gałka muszkatołowa

Wychodzi kremowy.
Wiola Grigorijew




Sznycle z boczniaka – rozgrzewające organizm

Sznycle z boczniaka - w/g pięciu przemian zrobione zgodnie przyporządkowaniem grzybów w przemianie "woda" czyli na nerki.

- dowolną ilość boczniaka poszatkować na średnie/drobne kawałki

- sól, pieprz

- odrobina maki pszennej

- odrobina kurkumy

- jajko, bułka tarta

- dodać czosnek

- szczyptę soli dla uzyskania przemiany wody.

Smażyć na oleju doprawionym odrobiną pieprzu albo innego składnika metalu.

 










Jesteś przeziębiony? A może czujesz, że „coś Cię bierze”?

Oto przepis:

Miksturka na usuwanie śluzów z organów, rozgrzewanie ciała, leczenie, rozgrzanie stawów, odmłodzenie, dotlenienie (alternatywa dla Q10 i nie tylko) - dodawana do herbaty

Należy stosować ściśle w podanej kolejności pięciu przemian –mikstura jest ustawiona na metal:

- sok z cytryny (1 albo pół) - drewno

- kurkuma (reanimuje pęcherzyk żółciowy) - ogień

- odrobina (tylko do przejścia przez ziemię) oliwy lub oleju kilka kropel

- starty imbir

Imbir jest świetny do herbaty (ale trzeba po zaparzeniu dodać choćby szczyptę cukru albo miodu lub zmiksowanych daktyli które będą najlepsze).

Dopiero potem dodajemy do tej herbaty miksturę, w przeciwnym wypadku powstanie obieg tnący, czyli energie się zniosą, zamiast dodawać.

Imbir wymiata wszelkie zimno, chorobę, dotlenia organizm;

- zwalcza ból (stawy - reumatyzm, artretyzm);

- oczyszcza jelita;

- usuwa śluz z organizmu;

- działa antybakteryjnie i antywirusowo;

- przez smak pikantny działa antydepresyjnie;

- wzmacnia nerki.
Miksturę można zażywać osobno, ale jeśli z herbatą to żeby zachować kolejność przemian i wprowadzić ją do przemiany metalu odpowiadającej za jelito grube, płuca i procedurę "transportu" a także rozpraszania ( w tym wypadku negatywnych czynników)
robimy herbatę, dodajemy albo odrobinę ( ale rzeczywiście kilka kropel ) miodu albo szczyptę ( bo w większej ilości szkodzi ) cukru, potem dopiero mikstura imbirowa.
Tak podana zadziała na każdy kaszel, chrypkę,przeziębienie - o własnościach przeciwbólowych i odmładzających nie wspominam bo każdy je zna .
Taką miksturę mozna stosować STALE ponieważ detoksykuje, rozgrzewa.
Świetna przy przemarznięciu.
Pozdrawiam - ViolaIsztar

Sposób na refluks żołądkowy

Śniadanie: Kasza jaglana. Trzeba ją posłodzić zmiksowanymi daktylami gotowanymi kilka minut - dodać rodzynki, odrobinę orzechów – (ziemia), dodać słodkie starte jabłko lub/i pokrojone w kostke morele (2-3) lub śliwki suszone. Dodajemy sproszkowany cynamon. Jeżeli dobrze reagujesz na tłuszcz -dodaj masło lub olej kokosowy. Pyszne, rozgrzewa żołądek i co najważniejsze –po tygodniu widać rezultaty.

Obiad/kolacja: dobre ziemniaki, tarta marchewka, jeśli nie było jabłka na śniadanie, można zjeść do obiadu/kolacji (zimą jemy nie więcej niż jedno słodkie jabłko dziennie).


Jak schudnąć bez wyrzeczeń i smacznie? Jak oczyścić organizm ze złogów?

"Sprawdzona dieta bez efektu jojo” .... znamy te zapewnienia? A może lepiej powiedzieć znękanym odchudzaczom, żeby sobie zupęgorącą (w naszym klimacie oczywiście) zrobili, zwłaszcza w zimie.

Nie ma życia bez zupy - przyspiesza przemianę materii, stymuluje żołądek - nawet jeśli witariańska i podgrzana tylko do 42 stopni ..... są w niej przyprawy, konieczny dla nas kminek ( trzeba go rozbić, bo musiałby leżeć co najmniej dwie doby w układzie pokarmowym, żeby zostałstrawiony). Kto dołoży zupę do tego co je .. schudnie.

Czemu się ludziom nie mówi o poście na kleiku jaglanym na wodzie, mającym w tej wersji silne działanie oczyszczające i przeciwzapalne -likwidującym zastarzałe bóle, zrosty, schorzenia, działającym podobnie jak Post Daniela.....( i trwającym najwyżej 12 dni .... bo to jest ZA TANIE)

Ktoś szumnie nazwał tę dietę dietą dr Dąbrowskiej - nic Pani Dąbrowskiej nie ujmując, trzeba zauważyć, że wg Biblii prorok Daniel był jednak pierwszy…

Można dołączać pyszności - po najdalej 3 dniach wyłącza siętrawienie żołądkowe i ciało przechodzi na odżywianie wewnętrzne - czyli spala wszystkie złomy, wyrzuca za drzwi wszystkie toksyny.

Post Daniela to quasi głodówka, ale działa łagodniej.

Po trzech dniach u osób początkujących znikają objawy odstawienia pożywienia stanowiącego paliwo oraz objawy detoksykacji, choć w trakcie (pełny obrót to 6 tygodni), ale niekoniecznie ) mogą się pojawić objawy ozdrowieńcze, czyli zaostrzenie objawów chorobowych.

Ciało fizyczne ma taką procedurę, że jak w chorobę wchodziło, tak z niej wychodzi tą samą drogą i skutek jest pewny.

Z autopsji wiem, że Post Daniela jest bezpiecznym, łagodnym sposobem wychodzenia z dolegliwości, bez wielkiego objawowego halooo ! choć są u niektórych osób bóle głowy oraz inne.

Pozytywem jest to, że można sobie dogadzać smakowo - wystarczy inwencja.

Post Daniela cofa choroby, przeprowadzając nas przez okresy życia, w których powstały.

Nie sądzicie chyba,że starość to program genetyczny ?!

Tego rodzaju praktyki, "sprzątające" ciało aż do poziomu jądra komórkowego odmładzają - dowolnie - podkreślam - jak się ustawisz, tak będziesz wyglądać -program mentalny działa.

Wszystko można cofnąć - poza wadami genetycznymi, które czasem na to nie pozwalają, ale często łagodzi się ich skutki.

Według medycyny chińskiej poprawa zdrowia na płaszczyźnie genetycznej jest łatwiejsza, niż poprawa zdrowia wynikająca z energii własnej, indywidualnej.

Poziomy energii poszczególnych organów, odziedziczone w momencie poczęcia po rodzicach poczynających są do "podciągnięcia".

Więc w każdym momencie życia, na każdym jego etapie możemy się podciągać!
Wioletta Grigorijew

   








Smaczna owsianka bez ... mleka ;

-wrzątek

-zmiksowane daktyle do woli

- cynamon, orzechy, rodzynki, siemię lniane, pokrojone sliwki i morele suszone

- płatki owsiane do woli

- szczypta soli

-odrobina soku z cytryny

- kurkuma do woli (uwaga, smak gorzki )

- masło lub dobra oliwa lub olej na zimno tloczony

- wetrzeć jabłko slodkie

- imbir suchy lub świeży - uwaga, dozować

W ten sposób zrobiona wzmacnia metal (jelito grube i płuca0 poprzez obieg kontrolny wprowadza qi do wątroby i pęcherzyka żółciowego, dzialająć na wlosy i paznokcie, skóre

można też podgotować kaszę jaglaną na wrzątku i dopiero dodawać składniki

- wtedy ma mocniejsze działanie przeciwzapalne.

Działa mocno na perystaltykę jelit.

Moi drodzy - kto nie wychodzi z domu ... ten się nie wypróżnia - nie ma wyjątków - ruch jest konieczny, choć za oknem kopy śniegu i mnie się też nie podoba zima, bo nie jest latem.


Przepis jest pycha, mozna dodać dobrego kokosu tam, gdzie dodawane są orzechy, mozna dodać tam gdzie dodawana jest cytryna żurawiny - kupić suchą ale bez cukru ( jakiegokolwiek - melasa i ciemny to też ordynarna sacharoza ) zemleć lub zalać wrzątkiem, rozmiksować ( mozna zrobić na swój użytek w ten sposób marmoladę daktylowo - żurawinową)i dodawać w ogniu czyli tam, gdzie wrzątek, kurkuma labo orzechy ( O+Z = ok)
ViolaIsztar

Zupa pesto i cebulowa na rozgrzanie
Krem ziemniaczano - cebulowy - czyli np. 4 ziemniaki, 4 cebule w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy 2-3 ząbki czosnku całe lub grubo pokrojone, potem pieprz i sól, ew. sos sojowy.
Zalewamy zimną wodą, gotujemy do miękkości.
Potem dodajemy pesto w dowolnej ilości, zrobione w drewnie czyli wg kolejności : orzechy (Z), olej(Z), chilli, czosnek (M), sól (W) i szpinak (D)
W ten sposób powstaje zupa pożywna, gorąca i jednocześnie właściwie ochładzająca rozgrzaną stresem wątrobę.

Cebulowa na winie to zupa francuska, bardzo wykwintna w smaku i bardzo tania:
dowolna ilość cebuli pokrojonej w kostkę, podsmażona na maśle, pieprz, zimna woda tak, aby przykryła masę, sól, sos sojowy, potem białe wino (kieliszek albo więcej zależnie od ilości zupy - gotujemy, żeby alkohol odparował, dodajemy odrobinę kurkumy, potem jeszcze szczyptę masła, szczyptę pieprzu i mamy zupę na zimno, przemarznięcie, przeziębienie.
Tak przygotowana zupa jest w metalu.


Zupa "pesto" z ziemniaków, cebuli i ... pesto szpinakowego

zrobić pesto - opakowanie szpianaku, szczypta kurkumy,pół szklanki orzechów wloskich, chilli 3 ząbki czosnku, sól do woli ( mozna poszaleć, bo to dodatek),sok z cytryny albo ocet winny lub jabłkowy - "D"

zupa: na 2 duże porcje :
...
- 3 ziemniaki średnie
- 3 cebule średnie
- maslo
- pieprz
- sól
może być jak do cebulowej białe wino

pokrojone w kostkę ziemniaki i cebule podsmażamy na maśle,
dodajemy pieprz, zalewamy woda, aby przykryć masę,gotujemy do miękkości
dodajemy pieprz 9 najlepiej bialy ) , sól, ewentualnie wino lub ocet winny

rozmiksowujemy, potem ostroznie do smaku dodajemy przygotowane pesto

świetnie smakuje też majonez - jedyny normalny w sklepie - kielecki z pesto w proporcji 1 do 1.





SLODKI BUDYŃ " CZEKOLADOWY"
- ZALEZNIE OD ILOŚCI PORCJI NA 1 OSOBĘ :

- OKOLO ŁYŻKI ZMIKSOWANYCH DAKTYLI,
...
- CYNAMON
- ZMIELONY GOŹDZIK ( NIEKONIECZNIE)
- MOŻE BYĆ KARDAMON
- MOŻE BYĆ SZCZYPTA IMBIRU
- DOLEWAMY ZIMNĄ WODĘ WG WIDZI MI SIĘ ( NIE ZA RZADKO ! )

ZAGOTOWUJEMY, KROPLA CYTRYNY ŻEBY PRZEJŚĆ PRZEZ "D"
ODROBINA KURKUMY ( ALBO KILKA KROPEL WRZĄTKU JAKO "O")
MOZNA DOSYPAĆ ZMIELONE ORZECHY, ŚWIETNIE SMAKUJE Z MASŁEM
ORZECHOWYM DODANYM NA KOŃCU I POSYPANE KOKOSEM ALBO ORZECHAMI
MIELONYMI ...... SMACZNEGO


Placki ziemniaczane

Zetrzyj ziemniaki naśrednim oczku.Będą super, jak potrzesz na różnych oczkach, ale większość na drobnym, tylko nie na tym maziastym , a na tym, które daje malutkie wiórki.

Dodajesz jajko, kminek, cebulę posiekaną, pieprz, sól, trochę mąki pszennej (trochę! nie pól kilograma), do tego kurkuma albo jakieś inne gorzkie ziółko,łyżeczka oleju do ciasta - jeśli zetrzesz trochę ziemniaków na innej grubości, będą puszyste, możesz dodać tymianek, jałowiec, zioła prowansalskie.

Możesz też po dodaniu soli dodać trochęrozpuszczonych drożdży. Ciasto średnie, nie za rzadkie, nie za gęste, bo zrobisz kulę armatnią. :v

Możesz dodać przecier pomidorowy , do tego pomidor w plasterki z cebulką, pieprzem, solą, oliwą jako sałatka albo najprostsza : ogórek kiszony, odrobina kurkumy i oleju.

Olej ma być gorący, ale uważaj, żeby pierwszych nie spalić - nie zapomnij o szczypiorku do pomidora.:v

Barszcz buraczany

Do tego najlepiej barszcz - 1,5 kg buraków, łyżka octu do zakwaszenia, gorąca woda – jakieś 2 litry, łycha rozmiksowanych daktyli i dwa jabłka w ćwiartkach w skórce, kminek, pieprz, czosnek (dowolnie) sól, sos sojowy, znowu trochę octu, kurkuma albo jałowiec, gotuj wolno, na najmniejszym gazie, jaki możesz uzyskać, potem daj łyżkędobrego oleju - im dłużej pogotujesz tym bardziej odda kolor i aromat.

Budyń żurawinowy

Zmieszaj zmiksowaną żurawinę - bez cukru !!!!!!! z daktylami. Otrzymasz pyszny budyń żurawinowy - do tego kokos –ambrozja.









Lecz się dietą - nowe przepisy Wioli...





Przepis na wzmocnienie"qi"
Po obiedzie, ale przed 17. - to bardzo ważne, żeby potem nie jeść:
- kieliszek – (wielkośćdowolna) czerwonego wina;
Przerwa 15 minut -
- gotowana marchewka;
Przerwa 15 minut -
- miseczka kaszy kukurydzianej
I tak przez 3 miesiące.
Rozgrzanie nerek:
Składniki:
- olej,
- poszatkowana cebula
- pieprz, ziele ang., liść laurowy
- przecier pomidorowy
- woda zimna, ewentualnie, sos sojowy, sól
Najpierw podsmaż cebulę, potem podlej ją zimną woda, możesz dodać czosnek (może być suszony) i chilli (świetnie koi ból stawów).
Dodaj przecier pomidorowy, podgotuj trochę, jak trzeba zredukuj płomień albo dodaj wody, dodaj zieloną pietruszkę, jeśli masz (nie musi być).
Dodajesz wodę zimną (dla przejścia przez smak), sól, kilka kropel octu, potem sypiesz kaszę gryczaną,paloną, ugotuj i wyłóż.
Jeśli masz kiszonego ogórka to dodaj do sosu w końcówce gotowania (dla mięsojadka można dodać kiełbasę pokrojoną i jest sos myśliwski).













Sznycle z kalafiora

- kalafior włożyć do zimnej wody, ugotować do miękkości,

- wyrobić w misce - jeżeli ktoś używa - jajko, jeżeli nie, to połączyć z pieprzem (biały też jest super), czosnkiem suszonym, gałką, kminkiem mielonym albo całym, dodać sól, trochę mąki pszennej (d), potem kurkuma albo jałowiec (O), potem tarta bułka i jeśli wersja wege, to mąka ziemniaczana

- formować, obtaczać w tartej bułce – i na patelnię.

Do takich kotletów pasuje sos koperkowy, szczypiorkowy, pomidorowy, chrzanowy, gulaszowy - robię z cebuli, sosu sojowego i przypraw, jak do mięsa.

Takie sznycle są przepyszne i świetnie smakują z kanapką i musztardą.

Można je doprawićprzyprawą grillową klasyczną lub ostrą tylko bez glutaminianu sodu - przyprawy mogą być posolone, ale glutaminian jest piekielny.


Klopsiki z soczewicy i ryżu -1:1

- ugotować najlepiej po filiżance, soczewicę i ryż - do miękkości:
- soczewicę zgnieść,zmieszać, doprawić gałką muszkatołową, czosnkiem, białym pieprzem (albo chilli) używaj wszelkich papryk zwłaszcza suszonych - na stawy), solą, dodaj trochęmaki pszennej albo kilka kropel cytryny, mąkę żytnią lub pszenną grubą do panierowania, jak zbyt mało kleiste (nie powinno być, jeśli dobrze rozgotujesz składniki), to dodaj mąkę ziemniaczaną. Usmaż, a do tego przyrządź aksamitny sos w składzie:
Sos aksamitny
- roztopiona ćwiartka masła, mąka, biały pieprz, sól, woda, dodatek w "D" (drzewo) to koperek, pietruszka, przecier - wychodzi pyszne - chrzan też jest dobry – (patrz, czy chrzan jest konserwowany, bo kopią nas w zdrowie, chrzan nie potrzebuje konserwantów), może być sos maślany, czyli masło, mąka, pieprz, sol, woda, może być sos holenderski, ale wymaga ubijania i jest z jajkami, jak ktoś je, to może być beszamel.
Pasztet ze słonecznika
Świetny jest teżpasztet z namoczonego słonecznika, zmieszanego z uduszonymi papryką świeżą i bakłażanem, dusisz, miksujesz, łączysz, doprawiasz: pieprz, czosnek, kminek, może być ostra przyprawa typu grill, można dodać, jak ktoś lubi zioła prowansalskie, sól, ewentualnie sos sojowy, trochę maki pszennej, potem trochęmielonego jałowca, potem trochę oliwy lub oleju, tarta bułka, wyrabiamy do konsystencji pasztetu i pieczemy - jeśli wersja bez jajek, to dodaj trochę mąki ziemniaczanej.
Podajemy na gorąco z sosem lub w formie pasztetu do kanapek na zimno.

Szybka mizeria
Starta rzodkiewka i ogórek, pieprz, sól, majonez - lepsze od mizerii i świetne.
 
























Na kłopoty z pęcherzem –skuteczne i pyszne
Ciastka żurawinowe
- 2 części zmiksowanych, rozgotowanych daktyli

- 2 części sezamu i wiórków kokosowych (łącznie są 2 części)

- zmielona - jeśli całkiem suchalub zmiksowana z wrzątkiem suszonażurawina bez cukru.

Żurawinę albo zalej wrzątkiem po zmieleniu albo taką zmiksowaną na powidło połącz z daktylami -uważaj na smak, sprawdzaj, na ile kwaśne, żebyś nie przedobrzyła, potem dodajesz sezam i wiórki kokosowe, do tego około 1 - 1,5 części płatków owsianych zmielonych w młynku, mieszasz, można nasączyć ponczem albo przed dodaniem płatków podlać czerwonym winem lub rumem, panierujesz w wiórkach kokosowych uformowane kuleczki ... to jest lek ...
Jeśli kuleczki są za miękkie, dodaj po prostu płatków, ale odczekaj po dodaniu chwilkę, bo wciągnąwodę i skleją ciasto.

Papryka po bałkańsku w mojej wersji
czyli papryka kremowa ugotowana w wodzie albo na parze (w oryginale na tłuszczu usmażona do miękkości też pycha) do tego zredukowany sos z surowych pomidorów tartych na tarce -skórka zostaje w ręce, potem kurkuma, oliwa, czosnek suszony, chili, sól, sos sojowy, na górę dużo pietruszki zielonej.

Pasta do chleba
Liście rzodkiewki toświetny materiał na pastę do chleba:
- 1 szklanka namoczonego słonecznika (zawiera bor)
- liście z 1 albo najlepiej 2 pęczków (taniocha w tej chwili)
- chilli albo ostra papryka
- czosnek świeży albo suszony w dowolnej ilości
- sól, odrobina soku z cytryny albo np. kilka oliwek żeby przejść przez "D"
- kurkuma w „O”
- oliwa lub inny olej nieważne, jaki - nawet zwykły
Zmiksuj wszystko i już.
Dodaj sobie suszonego, rozbitego w młynku rozmarynu (tani) - rozgrzewa, daje aromat.

Pasztet „mięsny”
Kup sobie przecenionącukinię, albo bakłażana, paprykę, uduś, rozmiksuj, dodaj słonecznik rozmoczony, dopraw, dodaj tartej bułki i upiecz pasztet - delicje - wygląda i smakuje jak pyszny delikatny mięsny
Generalnie na bolące stawy stosuj znieczulające przyprawy - chilli, papryka ostra, słodka, czosnek, avocado jest świetne na stawy - tam, gdzie jedzą - nie chorują na stawy.
Guacamole
- avocado ma być miękkie, dojrzałe, ale "obmacaj" żeby nie było nadgniłe).
Przekrój, wybierz zawartość ostrą łyżeczką, rozgnieć widelcem (jak niedojrzałe, zostaw do dojrzenia), dodaj niewielką poszatkowaną w kostkę cebulkę, chilli, czosnek, sól, wyciśnij sok z 1/2 cytryny i dodaj pokrojonego w kostkę (nie obieraj skórki ) pomidora - tak zrobione " jedzie " na wątrobę - doprawiaj niewielkimi porcjami - będzie ciepłe przez przyprawy - już widzę te oczy okrągłe ze zdumienia, jakie to dobre!
Avocado jest super, smaczne, piękne w kolorze - cudo - a guacamole to kultowa sałatka argentyńska - podałam tu prostackie – podstawowe.

Cukinia a la cielęcina w sosie własnym:
- pokrojona w cienkie plasterki cukinia
- chilli, czosnek,
- kminek cały - sypnij dość sporo.
Podlej wodą – podduś,aż cukinia stanie się lekko przejrzysta - może być z chlebkiem, dobrze dodaćmasło, pieprz, sól, żeby się przemiany (woda - czyli nery) zgadzały.
Jeszcze: na rozgrzanie organizmu
Rada: do porannej owsianki dodaj miksturę imbirową (jest we wcześniejszych przepisach). Zrób sobie marchewkęduszoną:

- wrzątek
- miks daktylowy
- starta marchew
- chilli
- sól
- odrobina kwasu
- kurkuma
- olej lub oliwa - odparuj- możesz dodać imbir - znowu podgrzejesz stosik.







Nowe przepisy Wioli




Duszona marchewka

Składniki:

- wrząca woda

- marchew starta na grubym oczku

- olej lub oliwa

- pieprz, najlepiej biały

- sos sojowy

- sól

- odrobina soku z cytryny lub octuw trakcie duszenia

- mąka ziemniaczana rozmieszana z zimna wodą

- zmiksowane daktyle

- cynamon

- ewentualnie tłuczony goździk

Dusić do miękkości.

Szpinak z pieczarkami

Pieczarki pokroić w plastry, udusić na oleju wraz z poszatkowaną cebulką, dodać pieprz lub chilli, sól, sos sojowy do smaku.

Lekko zmiksować szpinak, wrzucić do garnka, podlać wrzątkiem, dodać oliwę lub olej, czosnek suszony lub ząbek świeżego, sól, sos sojowy, odrobinę soku z cytryny, odparować, ale staramy się zachować kolor.

Pieczarki z patelni zmieszać ze szpinakiem z drugiego naczynia, do podać tego ryż ugotowany w osolonej wodzie. Dodać do ryżu odrobinęsoku z cytryny albo octu ( kilka kropel), bardzo dużo kurkumy do smaku, olej, chilli, odrobinę soli dla zachowania przemiany wody. Podajemy ryż z kurkumą wg przepisu i zmieszaną resztę.

O grzybach słów kilka...



Placki ziemniaczane w wersji grzybowej

Zetrzyj ziemniaki na średnim oczku. Będą super, jak potrzesz na różnych oczkach, ale większość na drobnym, tylko nie na tym mazistym, a na tym, które daje malutkie wiórki.

Dodajesz jajko, kminek, cebulę posiekaną, pieprz, sól, usmażone na tłuszczu plastry pieczarek, posypane pieprzem i posolone - czyli będą to placki, których ciasto jest faszerowane pieczarkami. W sezonie można to zrobićz kurkami.

Następnie dosypujesz trochę mąki pszennej (trochę! nie półkilograma), do tego kurkuma albo jakieś inne gorzkie ziółko, łyżeczka oleju do ciasta - jeśli zetrzesz trochę ziemniaków na innej grubości, będą puszyste, możesz dodać tymianek, jałowiec, zioła prowansalskie.

Możesz też po dodaniu soli dodać trochę rozpuszczonych droży. Ciasto średnie, nie za rzadkie, nie za gęste, bo zrobisz kulę armatnią.

Możesz dodać przecier pomidorowy, do tego pomidor w plasterki z cebulką, pieprzem, solą, oliwą - jako sałatka albo najprostszaogórek kiszony, odrobina kurkumy i oleju.

Olej ma być gorący, ale uważaj, żeby pierwszych nie spalić -nie zapomnij o szczypiorku do pomidora.


Tak zrobione w elemencie ziemi wzmacniają śledzionę, ale zawsze dodatki dają dodatkową strużkę energii - więc nerki także się dożywiają.

Generalnie ziemia daje stabilizację, konsolidację, zdolnośćodtwarzania zapamiętanych rzeczy, koncentrację na rzeczywistości i celu, zdolność oddzielania ważnego od nieważnego.

Tutaj przez dodatek grzybów następuje wzmacnianie odwagi, redukcja strachu, lęków - to jest woda - albo się boisz i trzęsiesz, albo jesteśnieustraszony i mocny fizycznie. Woda dobra i mocna daje fizyczną siłę.

Grzyby odtruwają - to jest ich funkcja

To są mity, że nie mają składników odżywczych. Są one roślinnym mięsem, mają bardzo dużo witaminy B2, więcej niż ziarna zbóż) oraz węglowodany niejednokrotnie wartościowsze niż te ziarnach, a także: żelazo, wapń, potas, fosfor, mangan, jod.

BOCZNIAKI SĄ BARDZO WARTOŚCIOWE - O CZYM LUDZIE NIE WIEDZĄ,są silnie antykancerogenne, mają dużo fosforu i nie tylko.


2 komentarze:

  1. Wiolu, naprawdę wystarczy dodać zupkę do tego co jemy żeby schudnąć?... a może jeszcze jakieś maleńkie tricki ułatwiające odchudzanie znasz?

    OdpowiedzUsuń
  2. witam mam pytanie czy to sa przepisy do tej diety daniela?

    OdpowiedzUsuń