Strona ta wykorzystuje pliki cookies w celu realizacji swoich usług i funkcji zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz samodzielnie dostosować warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

niedziela, 26 maja 2013

2. propozycja menu postu Daniela wg pięciu przemian











2. Przepisy – Post Daniela

„Zasmażana kalarepka”
Kalarepka pokrojona w kostkę (nie najdrobniejszą), kminek, pieprz, sól, sos sojowy, woda, ugotować do miękkości, zakwasić octem winnym albo balsamicznym, albo innym dobrym, kurkuma.
„Zasmażyć” startą drobno cukinią, rozgotować - dodać suszony czosnek – smacznego.

Kapusta –„zasmażana”
Pokroić kilka daktyli, kapustę, zalać zimną wodą, dodać kminek, czosnek świeży lub suszony, chilli lub pieprz, sos sojowy, ugotować, zakwasić dobrym octem, doprawić kurkumą, zetrzeć na drobno cukinię gotować do zagęszczenia.

Kalarepka w sosie balsamicznym
Kilka daktyli do gotowania, kalarepka pokrojona w kostkę, kminek, pieprz, czosnek, mogą być zioła prowansalskie, woda, sól, sos sojowy, ugotować tak, aby zredukować płyn (można odlać do zupy), wyłożyć na talerz i polać sosem z octu balsamicznego, ziół prowansalskich, sosu sojowego (można dodać musztardę, ale ostrożnie, żeby osiągnąć żądany smak.

Fasolka szparagowa w sosie balsamicznym 



Jest to oryginalne danie hiszpańskie - tu w wersji „Daniel” - normalnie z oliwą i ćwiartkami jajek.

Ugotować fasolkę w osolonej wodzie do miękkości, posypać pieprzem, dodać szczyptę soli (dla przejścia przez wodę}, potem polewamy octem balsamicznym.

W oryginale są : fasolka, ćwiartki jaj, do tego ocet balsamiczny, choć ja robię zawsze sos: ocet balsamiczny, odrobina kurkumy, oliwa, ostre przyprawy.


ZUPY:
Zupa krem z marchwi
Pokrojona w kostkę marchewka, kilka daktyli (do rozgotowania i „dosmaczania” - nie ma to szczególnego znaczenia), pieprz, sól, curry, sos sojowy, rozgotowujemy, redukujemy, miksujemy. 

Zupa pomidorowa
Marchew, seler, por, kapustę zetrzeć lub pokroić, kminek, pieprz, czosnek, sól, zioła prowansalskie, sos sojowy, jak się rozgotuje baza, dodajemy przecier pomidorowy albo kroimy pomidory na połówki i ścieramy wewnętrzną częścią (skórka zostaje w ręce) i dodajemy miazgę do bazy, potem jeśli jest zbyt mało kwaśna, zakwaszamy, jak trzeba obchodzimy koło przemian, żeby odpowiednio doprawić. Można przejść przez ogień kurkumą jeszcze raz i zrobić makaron z cukini. 

Zupa czosnkowa
Standard, ale bez kluseczek, czyli wrzątek, kawałek marchwi, liść laurowy, ziele angielskie – kminek (trochę więcej niż trochę), główka czosnku na 3 porcje, przecisnąć przez praskę, posolić, doprawić sosem sojowym i smacznego.

Zupa kminkowa
Tak samo, tylko trochę czosnku a dużo kminku - obie można „zaprawić” cukinią lub zrobić do nich „ziemniaki” w postaci kostek cukini ugotowanej.

Botwinka
Zimna woda, zakwasić 2 łyżkami dobrego octu, zagotować, wkroić botwinkę razem z drobnymi korzeniami buraczków, kilka daktyli do gotowania ( potem można je wyjąć po zrobieniu zupy i nadaniu smaku), kminek cały i łamany, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie lub przyprawa włoska       (do kupienia choćby w Kauflandzie), sól, sos sojowy, odrobina kwaśnego, kurkuma ..... ewentualnie, żeby doprawić, obchodzimy kolo przemian więcej niż 1 raz.


Postny żurek „Daniela
Zetrzeć marchewkę, zmieszać ze startym selerem, pokrojoną drobno kapustą, cukinią, kminkiem całym i łamanym, dodać liść laurowy, pokrojonego w półkrążki lub ćwierćplasterki pora, ziele angielskie, czosnek, pieprz, chilli, włoską przyprawę ziołową (jest bez glutaminianu sodu) lub zioła prowansalskie. Zalać zimną wodą, gotować, dodać sos sojowy, sól, wymieszać wszystko, doprowadzić do miękkości, żeby cukinia się rozpadła. Odcedzić mąkę z zakwasu, wlać do wsadu, gotować aż się połączy, ewentualnie doprawić po kole przemian według uznania.

SOSY:
Sos szczypiorkowy
Wrzątek, cukinia drobno starta, kminek, pieprz najlepiej biały, sól, sos sojowy, rozgotować, zmiksować, zagotować ponownie, zredukować do żądanej gęstości, dodać pokrojony szczypiorek, niech zawrze.

Sos marchwiowy na tej samej bazie tylko bardziej gęsty
Może być wersja sosu marchwiowo- szczypiorkowa - czyli dodany po zmiksowaniu i zagotowany szczypiorek albo wersja marchwiowo – koperkowa, czyli dodany na końcu po zmiksowaniu    i zagotowany koperek.

Sos pomidorowy z pomidorów świeżych
Kroimy pomidory na połówki i ścieramy, podlewamy wrzątkiem, odrobina czegoś o smaku słodkim - tylko do przejścia – np. odrobina startego jabłka słodkiego - potem czosnek, chilli - dużo, sos sojowy, sól - redukujemy, odrobina dobrego octu - na talerze dodajemy dużo świeżej natki.

Sos musztardowy
Wrzątek, cukinia starta drobno, pieprz, sos sojowy, sól, ugotować, zmiksować, dodać musztardę – gotowe.

Sos chrzanowy
Identycznie - można wykopać chrzan albo kupić na rynku.

Sos buraczany
Gotujemy pokrojone w kostkę buraczki, doprawiamy kminkiem, czosnkiem, sosem sojowym, solą, pieprze, octem, kurkumą, daktylem... miksujemy i gotowy - można posypać zieleniną.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz