2. Przepisy – Post Daniela
„Zasmażana kalarepka”
Kalarepka pokrojona w kostkę (nie najdrobniejszą), kminek,
pieprz, sól, sos sojowy, woda, ugotować do miękkości, zakwasić octem winnym
albo balsamicznym, albo innym dobrym, kurkuma.
„Zasmażyć” startą drobno cukinią, rozgotować - dodać suszony
czosnek – smacznego.
Kapusta –„zasmażana”
Pokroić kilka daktyli, kapustę, zalać zimną wodą, dodać kminek,
czosnek świeży lub suszony, chilli lub pieprz, sos sojowy, ugotować, zakwasić
dobrym octem, doprawić kurkumą, zetrzeć na drobno cukinię gotować do
zagęszczenia.
Kalarepka w sosie balsamicznym
Kilka daktyli do gotowania, kalarepka pokrojona w kostkę,
kminek, pieprz, czosnek, mogą być zioła prowansalskie, woda, sól, sos sojowy,
ugotować tak, aby zredukować płyn (można odlać do zupy), wyłożyć na talerz i
polać sosem z octu balsamicznego, ziół prowansalskich, sosu sojowego (można
dodać musztardę, ale ostrożnie, żeby osiągnąć żądany smak.
Fasolka szparagowa w sosie balsamicznym
Jest to oryginalne danie hiszpańskie - tu w wersji „Daniel”
- normalnie z oliwą i ćwiartkami jajek.
Ugotować fasolkę w osolonej wodzie do miękkości, posypać
pieprzem, dodać szczyptę soli (dla przejścia przez wodę}, potem polewamy octem
balsamicznym.
W oryginale są : fasolka, ćwiartki jaj, do tego ocet balsamiczny,
choć ja robię zawsze sos: ocet balsamiczny, odrobina kurkumy, oliwa, ostre
przyprawy.
ZUPY:
Zupa krem z marchwi
Pokrojona w kostkę marchewka, kilka daktyli (do rozgotowania
i „dosmaczania” - nie ma to szczególnego znaczenia), pieprz, sól, curry, sos
sojowy, rozgotowujemy, redukujemy, miksujemy.
Zupa pomidorowa
Marchew, seler, por, kapustę zetrzeć lub pokroić, kminek, pieprz,
czosnek, sól, zioła prowansalskie, sos sojowy, jak się rozgotuje baza, dodajemy
przecier pomidorowy albo kroimy pomidory na połówki i ścieramy wewnętrzną
częścią (skórka zostaje w ręce) i dodajemy miazgę do bazy, potem jeśli jest zbyt
mało kwaśna, zakwaszamy, jak trzeba obchodzimy koło przemian, żeby odpowiednio
doprawić. Można przejść przez ogień kurkumą jeszcze raz i zrobić makaron z cukini.
Zupa czosnkowa
Standard, ale bez kluseczek, czyli wrzątek, kawałek marchwi,
liść laurowy, ziele angielskie – kminek (trochę więcej niż trochę), główka
czosnku na 3 porcje, przecisnąć przez praskę, posolić, doprawić sosem sojowym i
smacznego.
Zupa kminkowa
Tak samo, tylko trochę czosnku a dużo kminku -
obie można „zaprawić” cukinią lub zrobić do nich „ziemniaki” w postaci kostek
cukini ugotowanej.
Botwinka
Zimna woda, zakwasić 2 łyżkami dobrego octu, zagotować,
wkroić botwinkę razem z drobnymi korzeniami buraczków, kilka daktyli do
gotowania ( potem można je wyjąć po zrobieniu zupy i nadaniu smaku), kminek cały
i łamany, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie lub przyprawa włoska (do kupienia choćby w Kauflandzie), sól,
sos sojowy, odrobina kwaśnego, kurkuma ..... ewentualnie, żeby doprawić,
obchodzimy kolo przemian więcej niż 1 raz.
Postny żurek „Daniela
SOSY:
Zetrzeć marchewkę, zmieszać ze startym selerem, pokrojoną
drobno kapustą, cukinią, kminkiem całym i łamanym, dodać liść laurowy,
pokrojonego w półkrążki lub ćwierćplasterki pora, ziele angielskie, czosnek,
pieprz, chilli, włoską przyprawę ziołową (jest bez glutaminianu sodu) lub zioła
prowansalskie. Zalać zimną wodą, gotować, dodać sos sojowy, sól, wymieszać wszystko,
doprowadzić do miękkości, żeby cukinia się rozpadła. Odcedzić mąkę z zakwasu,
wlać do wsadu, gotować aż się połączy, ewentualnie doprawić po kole przemian
według uznania.
SOSY:
Sos szczypiorkowy
Wrzątek, cukinia drobno starta, kminek, pieprz najlepiej
biały, sól, sos sojowy, rozgotować, zmiksować, zagotować ponownie, zredukować
do żądanej gęstości, dodać pokrojony szczypiorek, niech zawrze.
Sos marchwiowy na tej samej bazie tylko bardziej gęsty
Może być wersja sosu marchwiowo- szczypiorkowa - czyli
dodany po zmiksowaniu i zagotowany szczypiorek albo wersja marchwiowo –
koperkowa, czyli dodany na końcu po zmiksowaniu i
zagotowany koperek.
Sos pomidorowy z pomidorów świeżych
Kroimy pomidory na połówki i ścieramy, podlewamy wrzątkiem,
odrobina czegoś o smaku słodkim - tylko do przejścia – np. odrobina startego
jabłka słodkiego - potem czosnek, chilli - dużo, sos sojowy, sól - redukujemy,
odrobina dobrego octu - na talerze dodajemy dużo świeżej natki.
Sos musztardowy
Wrzątek, cukinia starta drobno, pieprz, sos sojowy, sól,
ugotować, zmiksować, dodać musztardę – gotowe.
Sos chrzanowy
Identycznie - można wykopać chrzan albo
kupić na rynku.
Sos buraczany
Gotujemy pokrojone w kostkę buraczki,
doprawiamy kminkiem, czosnkiem, sosem sojowym, solą, pieprze, octem, kurkumą, daktylem...
miksujemy i gotowy - można posypać zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz