3. propozycja menu na post Daniela
(Edytowany 28. 5. 2013 r. o godz. 11. 10)
Gulasz z
jarzyn - wersja na Post Daniela
Marchew,
seler, por, cukinia (więcej niż pozostałych składników), cebula pokrojona w
grubą kostkę, kalarepa, kapusta - pokroić na gulaszowe (większe, ale różne)
kawałki. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kminek łamany i cały, ostrą
paprykę lub chilli, suszony czosnek, zalać zimną wodą i gotować do zgęstnienia,
doprawiając ziołami prowansalskimi, solą i sosem sojowym, dodać niewielką ilość
octu balsamicznego, starte na tarce (przekroić na połowę i ścierać od
wewnętrznej powierzchni) pomidory, odrobinę jałowca i kurkumy, wetrzeć część
cukini na drobnej tarce, dodać pokrojoną słodką paprykę oraz suszoną słodką
paprykę w ilości według własnego uznania i gotować do zgęstnienia sosu. Na
koniec gotowania można wrzucić poszatkowaną zieloną cebulkę, pamiętając aby zagotować,
żeby nie spowodowała fermentacji potrawy pod wpływem ciepła lub zmian pogody.
Jeśli jest taka potrzeba, dodatkowo doprawić potrawę według własnego uznania.
Szpinak zagęszczany
cukinią - wersja „Danielowa”
Lekko zmiksować
szpinak w blenderze (nie całkiem na gładko), wrzucić do rondla, podlać wrzątkiem,
odrobina smaku słodkiego (1 rozdrobniony daktyl albo odrobina kardamonu lub
kolendry suszonej czy szczypta suszonej papryki słodkiej), czosnek, pieprz lub
chilli, dosolić, dodać sosu sojowego do smaku, odrobina octu, kurkuma, wetrzeć
na drobnej tarce cukinię, rozgotować,
żeby zgęstniało, zredukować dowolnie płyn. Ewentualnie gotową potrawę doprawić
po kole przemian. Podajemy z kawałkami cukini jako ziemniakami, kalafiorem, brokułem,
brukselką , kawałkiem (jak porcja tortu) ugotowanej kapusty i inną surówką -
czyli jako drugie danie - choć niekoniecznie - można eksperymentować.
Drugie danie na talerzu
a la Daniel
Ugotowane
różyczki kalafiora, „tortowy” kawałek ugotowanej kapusty, dowolna ilość fasolki
szparagowej, surówki.... według uznania.
Można polać
sosem np. brokułowym, ale niekoniecznie.
„Danielowa" zupa
krem z cebuli
Dowolną ilość
cebuli pokrojonej w grubą kostkę posypać pieprzem, zalać zimną wodą,
rozgotować, posolić, zmiksować i doprawić sosem sojowym, można przeprowadzić do
innej przemiany niż woda dodając np. odrobinę octu lub cytryny, kurkumę,
szczyptę kardamonu (wtedy mamy ziemię).
ZUPA KREM Z SELERA NACIOWEGO
Dowolną ilość selera pokroić na kawałki 1,5 - 2 cm, zalać wrzącą wodą, aby
przykryła wsad zagotować, dołożyć odrobinę smaku słodkiego, np. trochę słodkiej
papryki (szczypta), dodać biały pieprz, czosnek, sól (najlepsza warzona lub morska),
sos sojowy, do smaku (ile kto lubi ocet winny, jabłkowy lub balsamiczny,
najlepiej jasny) - zmiksować, posypać poszatkowaną natką w dużej ilości -
wątroba ma bal.
W wersji zredukowanej zupa ta to .... sos selerowy do innych dań
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz