Strona ta wykorzystuje pliki cookies w celu realizacji swoich usług i funkcji zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz samodzielnie dostosować warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

czwartek, 15 maja 2014

Gluten - posłowie


POSŁOWIE -Gluten

Zastanawiacie się na pewno, co się je i jak to się je, żeby wykluczyć z diety choć na okres testu gluten i sprawdzić jego oddziaływanie na siebie.

Internet  - Jak już wspomniałam pełen jest informacji na temat produktów zawierających gluten oraz produktów bezglutenowych.

Produkty naturalnie nie zawierające glutenu, to : ryż, kukurydza , ziemniaki, proso, tapioka, maniok, komosa ryżowa czyli „złoto Inków”, gryka, amarantus.

Nie zawiera go również soja, nie wspominam  jednak o  niej,  wyliczając je w ciągu,  ponieważ soja to „antypokarm” dla każdego człowieka i  jak to opisałam w  bajce „ Sojowe komety” , włączona do diety stanowi źródło różnego rodzaju zaburzeń  funkcjonowania ciała i prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych .

Osoby  chore na celiakię uważać muszą jednakże na to, żeby produkty te nie były skażone glutenem na skutek dzikiego posiewu glutenowych zbóż w uprawach albo w trakcie procesu produkcji maki lub innego półproduktu, dostępnego w handlu.

My, zwykli zjadacze glutenowego chleba, bardziej lub mniej odporni na negatywne działanie glutenu, który może po prostu obniżać sprawność systemu ciała fizycznego lub wywoływać utajone objawy nadwrażliwości na jego obecność w diecie nie mamy aż takiego problemu.

Możemy całkowicie eliminując gluten z diety na czas testu sprawdzić,  czy i na ile korzystniejszy jest dla nas reżim bezglutenowy.

Dlatego istotne jest, żeby różnego rodzaju mąki, płatki śniadaniowe nie były skażone glutenem.

W trakcie testu ścisła „antyglutenowa” dyscyplina, potem już własna decyzja czy, co i na ile wykluczamy ze swojej diety. Totalna wolna wola – jesz co chcesz i adekwatnie do tego się czujesz, w pełni świadomości, że jesteś tutaj decydentem.

Na stronie www.celiakia.pl znajdziecie tabelkę, obrazującą sytuację : produkty bezglutenowe naturalnie,  produkty, które mogą gluten zawierać na skutek zanieczyszczeń procesie produkcji oraz produkty glutenowe.

Podaję wam link do bezglutenowej ściągi – najpierw rzuciło mi się w oczy tiramisu,  które od święta ostatecznie można zrobić z ksylitolem, jeśli ktoś nie używa cukru ( bardzo zresztą słusznie ):

 zmiksowani.pl/przepisy –na/bezglutenowe-bezmleczne  

Zapewne znajdziecie tam różnego rodzaju smakowitości – przy otwierania jakiejkolwiek strony  na hasło „przepisy bezglutenowe” od razu jesteśmy  zanęcani własnego wyrobu bezglutenowymi słodyczami. Zrobione  domu w bezpieczny sposób nie stanowią trucizny – to jest ich atut.


Na ścianie od razu rzuci się Wam w oczy przepis na placki śniadaniowe z kaszy jaglanej, jeśli wyjmiecie z przepisu cukier waniliowy i zastąpicie go wanilią albo… cynamonem (  to już mój pomysł ) zdecydujecie się na mąkę ziemniaczaną w podwójnej porcji lub zestawienie ziemniaczana i gryczana  zamiast sporządzonej z modyfikowanej genetycznie kukurydzy maki kukurydzianej, wreszcie jeśli część kaszy jaglanej zastąpicie  pełnym ryżem, albo zmienicie ilość jabłek na większą czy też dołożycie na koniec do ciasta bakalie  to macie kilka wersji tych samych placków.

Tutaj moje małe oświecenie – skoro ciasto ma mieć konsystencję naleśnikową i składnikiem jest także jabłko, mogą to przecież być bezglutenowe racuchy z jabłkami albo placki z :

sosem „szarlotkowym”, czyli:

 - jabłka przygotowane i uprażone jak do szarlotki z masłem lub innym tłuszczem,

- cynamon, rodzynki, goździki cale lub mielone

- do ewentualnego dosłodzenia lub wzmocnienia przeciwzapalnego efektu rozmiksowane  lub

  pokrojone daktyle.

Całość rozrzedzona do konsystencji sosu.

„Racuchowy” charakter nada też plackom większa zawartość  jabłek w cieście.

 

Koniec wieńczy dzieło, więc ja zamiast jaglanego chleba KRI za moment udaję się do kuchni zrealizować te dywagacje, a Wy ...macie tę samą możliwość.

Pozdrawiam

Wiola Grigorijew

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz