POSŁOWIE
-Gluten
Zastanawiacie
się na pewno, co się je i jak to się je, żeby wykluczyć z diety choć na okres
testu gluten i sprawdzić jego oddziaływanie na siebie.
Internet - Jak już wspomniałam pełen jest informacji
na temat produktów zawierających gluten oraz produktów bezglutenowych.
Produkty
naturalnie nie zawierające glutenu, to : ryż, kukurydza , ziemniaki, proso,
tapioka, maniok, komosa ryżowa czyli „złoto Inków”, gryka, amarantus.
Nie
zawiera go również soja, nie wspominam jednak o
niej, wyliczając je w ciągu, ponieważ soja to „antypokarm” dla każdego
człowieka i jak to opisałam w bajce „ Sojowe komety” , włączona do diety
stanowi źródło różnego rodzaju zaburzeń funkcjonowania
ciała i prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych .
Osoby chore na celiakię uważać muszą jednakże na
to, żeby produkty te nie były skażone glutenem na skutek dzikiego posiewu
glutenowych zbóż w uprawach albo w trakcie procesu produkcji maki lub innego
półproduktu, dostępnego w handlu.
My,
zwykli zjadacze glutenowego chleba, bardziej lub mniej odporni na negatywne
działanie glutenu, który może po prostu obniżać sprawność systemu ciała
fizycznego lub wywoływać utajone objawy nadwrażliwości na jego obecność w
diecie nie mamy aż takiego problemu.
Możemy
całkowicie eliminując gluten z diety na czas testu sprawdzić, czy i na ile korzystniejszy jest dla nas
reżim bezglutenowy.
Dlatego
istotne jest, żeby różnego rodzaju mąki, płatki śniadaniowe nie były skażone
glutenem.
W
trakcie testu ścisła „antyglutenowa” dyscyplina, potem już własna decyzja czy,
co i na ile wykluczamy ze swojej diety. Totalna wolna wola – jesz co chcesz i
adekwatnie do tego się czujesz, w pełni świadomości, że jesteś tutaj
decydentem.
Na
stronie www.celiakia.pl znajdziecie
tabelkę, obrazującą sytuację : produkty bezglutenowe naturalnie, produkty, które mogą gluten zawierać na skutek
zanieczyszczeń procesie produkcji oraz produkty glutenowe.
Podaję
wam link do bezglutenowej ściągi – najpierw rzuciło mi się w oczy tiramisu, które od święta ostatecznie można zrobić z
ksylitolem, jeśli ktoś nie używa cukru ( bardzo zresztą słusznie ):
zmiksowani.pl/przepisy –na/bezglutenowe-bezmleczne
Zapewne
znajdziecie tam różnego rodzaju smakowitości – przy otwierania jakiejkolwiek
strony na hasło „przepisy bezglutenowe” od razu jesteśmy zanęcani własnego wyrobu bezglutenowymi
słodyczami. Zrobione domu w bezpieczny
sposób nie stanowią trucizny – to jest ich atut.
https://www.facebook.com/dietabezglutenu
to strona na fb.
Na
ścianie od razu rzuci się Wam w oczy przepis na placki śniadaniowe z kaszy
jaglanej, jeśli wyjmiecie z przepisu cukier waniliowy i zastąpicie go wanilią
albo… cynamonem ( to już mój pomysł )
zdecydujecie się na mąkę ziemniaczaną w podwójnej porcji lub zestawienie
ziemniaczana i gryczana zamiast sporządzonej
z modyfikowanej genetycznie kukurydzy maki kukurydzianej, wreszcie jeśli część
kaszy jaglanej zastąpicie pełnym ryżem,
albo zmienicie ilość jabłek na większą czy też dołożycie na koniec do ciasta
bakalie to macie kilka wersji tych
samych placków.
Tutaj
moje małe oświecenie – skoro ciasto ma mieć konsystencję naleśnikową i
składnikiem jest także jabłko, mogą to przecież być bezglutenowe racuchy z
jabłkami albo placki z :
sosem
„szarlotkowym”, czyli:
- jabłka przygotowane i uprażone jak do
szarlotki z masłem lub innym tłuszczem,
-
cynamon, rodzynki, goździki cale lub mielone
-
do ewentualnego dosłodzenia lub wzmocnienia przeciwzapalnego efektu
rozmiksowane lub
pokrojone daktyle.
Całość
rozrzedzona do konsystencji sosu.
„Racuchowy”
charakter nada też plackom większa zawartość
jabłek w cieście.
Koniec
wieńczy dzieło, więc ja zamiast jaglanego chleba KRI za moment udaję się do kuchni
zrealizować te dywagacje, a Wy ...macie tę samą możliwość.
Pozdrawiam
Wiola
Grigorijew
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz