Kotlety z marchwi i tartej bułki
Składniki: -
kilka średnich marchewek spośród tych większych
- dwie duże cebule
- jajko albo trochę mąki ziemniaczanej
- czosnek suszony
- chilli albo pieprz
- gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
- sól
- sos sojowy (niekoniecznie)
- natka z pietruszki posiekana
- kurkuma
- tarta bułka
Wykonanie:
Ugotować kilka średnich/większych marchewek. Ugotować
soczewicę. Zesmażyć na miękko dwie duże poszatkowane cebule. Można też zamiast
ugotować, zesmażyć najpierw cebulę, a potem po 5 minutach dołożyć do niej
marchewkę startą na grubym oczku i wszystko to udusić razem do miękkości.
Jeśli marchewka jest ugotowana, trzemy ją na grubym oczku,
dodajemy surowe jajko (lub trochę mąki ziemniaczanej), zesmażoną cebulę,
czosnek suszony, chilli lub pieprz, gałkę muszkatołową (niekoniecznie), sól,
trochę sosu sojowego, może być zielona pietruszka posiekana, kurkuma, jeśli
trzeba zagęszczamy tartą bułką, w której także panierujemy. Smażymy i gotowe.
Kotlety z marchwi i soczewicy
Składniki:
- kilka średnich
marchewek spośród tych większych
- dwie duże cebule
- filiżanka soczewicy
- jajko albo trochę mąki ziemniaczanej
- czosnek suszony
- chilli albo pieprz
- gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
- sól
- sos sojowy (niekoniecznie)
- natka z pietruszki posiekana
- kurkuma
- tarta bułka
Marchewka ugotowana, starta na grubym oczku lub zesmażona z
cebulą, pieprz, chilli, czosnek, gałka muszkatołowa, sól, sos sojowy, posiekana
pietruszka albo odrobina maki pszennej, kurkuma, jako zagęstnik dodajemy soczewicę rozbitą na mączkę, aż masa nabierze konsystencji „sznyclowej", i panierujemy w bułce
tartej/mączce z soczewicy.
Świetnie wyglądają te kotlety panierowane w pomarańczowej
soczewicy rozbitej na mąkę w młynku lub zmielonej na drobno.
Do tego dla uzyskania palety kolorystycznej, którą lubi ciało,
buraczki starte na surowo lub ugotowane i pomieszane z tartym jabłkiem, z
dowolnymi przyprawami oraz sos
szmaragdowy - zasmażkowy, z dodatkiem cebulki zielonej, zestawiony z pieca,
wlany do miksera i zmiksowany ze szpinakiem albo zieloną sałatą.
Serdecznie pozdrawiam.
Wiola Grigorijew
Uwaga: Wszystkie teksty opublikowane na tym blogu są moimi opracowaniami i zastrzegam sobie do nich prawa autorskie. Można je kopiować pod warunkiem, że nie zostanie zmieniona ich treść oraz wskazane zostanie ich źródło.
Jestem na początku drogi zdrowego jedzenia..jutro spróbuję zrobić kotlety te....
OdpowiedzUsuń