Strona ta wykorzystuje pliki cookies w celu realizacji swoich usług i funkcji zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz samodzielnie dostosować warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

środa, 6 listopada 2013

Kotlety z marchwi i soczewicy




Kotlety z marchwi i tartej bułki
 

 


 


Składniki:                                                                                                                                                                                                - kilka średnich marchewek spośród tych większych

- dwie duże cebule

- jajko albo trochę mąki ziemniaczanej

- czosnek suszony

- chilli albo pieprz

- gałka muszkatołowa (niekoniecznie)

- sól

- sos sojowy (niekoniecznie)

- natka z pietruszki posiekana

- kurkuma

- tarta bułka

Wykonanie:

Ugotować kilka średnich/większych marchewek. Ugotować soczewicę. Zesmażyć na miękko dwie duże poszatkowane cebule. Można też zamiast ugotować, zesmażyć najpierw cebulę, a potem po 5 minutach dołożyć do niej marchewkę startą na grubym oczku i wszystko to udusić razem do miękkości.

Jeśli marchewka jest ugotowana, trzemy ją na grubym oczku, dodajemy surowe jajko (lub trochę mąki ziemniaczanej), zesmażoną cebulę, czosnek suszony, chilli lub pieprz, gałkę muszkatołową (niekoniecznie), sól, trochę sosu sojowego, może być zielona pietruszka posiekana, kurkuma, jeśli trzeba zagęszczamy tartą bułką, w której także panierujemy. Smażymy i gotowe.

 


Kotlety z marchwi i soczewicy

Składniki:

   - kilka średnich marchewek spośród tych większych

- dwie duże cebule
- filiżanka soczewicy

- jajko albo trochę mąki ziemniaczanej

- czosnek suszony

- chilli albo pieprz

- gałka muszkatołowa (niekoniecznie)

- sól

- sos sojowy (niekoniecznie)

- natka z pietruszki posiekana

- kurkuma

- tarta bułka                                                                                                                          

Marchewka ugotowana, starta na grubym oczku lub zesmażona z cebulą, pieprz, chilli, czosnek, gałka muszkatołowa, sól, sos sojowy, posiekana pietruszka albo odrobina maki pszennej, kurkuma, jako zagęstnik dodajemy soczewicę rozbitą na mączkę, aż masa nabierze konsystencji „sznyclowej", i panierujemy w bułce tartej/mączce z soczewicy.

Świetnie wyglądają te kotlety panierowane w pomarańczowej soczewicy rozbitej na mąkę w młynku lub zmielonej na drobno.

Do tego dla uzyskania palety kolorystycznej, którą lubi ciało, buraczki starte na surowo lub ugotowane i pomieszane z tartym jabłkiem, z dowolnymi przyprawami oraz  sos szmaragdowy - zasmażkowy, z dodatkiem cebulki zielonej, zestawiony z pieca, wlany do miksera i zmiksowany ze szpinakiem albo zieloną sałatą.
Serdecznie pozdrawiam.
Wiola Grigorijew
Uwaga: Wszystkie teksty opublikowane na tym blogu są moimi opracowaniami i zastrzegam sobie do nich prawa autorskie. Można je kopiować pod warunkiem, że nie zostanie zmieniona ich treść oraz wskazane zostanie ich źródło.

 

1 komentarz:

  1. Jestem na początku drogi zdrowego jedzenia..jutro spróbuję zrobić kotlety te....

    OdpowiedzUsuń