Pora na pora
Sos z porów
Kawałek pora ( 1/3 długości - mogą być zielone liście) - na
dwie porcje sosu pokroić w ćwierć-plasterki albo jeśli gruby w ósemki/
Miksować przez jakieś 30 sekund, żeby powstała drobniejsza „śruta",
podsmażyć na oleju, dodać pieprz biały, zielony albo kolorowy (czarny też może
być). Dodać sól, trochę sosu sojowego jasnego, dosypać mąkę pszenną albo
orkiszową z pełnego przemiału, podsmażyć, zalać zimną wodą, zagotować, dodać
odrobinę octu albo soku z cytryny, kurkumę, odrobinę oleju, suszony czosnek.
Tak zrobiony w metalu bardzo grzeje dodany do dania
podstawowego. (Np. sznycli z brokuła i selera naciowego), do tego kasza lub
ziemniaki czy też pełny ryż oraz tego ostra sałatka lub surówka.
Sos z porów i avocado na zimno
Obrać avocado, zgnieść, obrać i pokroić por w drobne
makaroniki, zmieszać, - włożyć ponownie do blendera, zmiksować, doprawić
pieprzem zielonym lub białym, czosnkiem suszonym, solą, wcisnąć sok z cytryny,
ponownie zmiksować.
Osoby, które nie mogą jeść pora na surowo, mogą go sparzyć (wrzątek,
kropla oleju, por) lub podsmażyć na oleju i dodać do avocado. Gęstość
regulujemy zimną przegotowaną wodą.
Jeśli dodamy do tego poszatkowanego w kostkę pomidora,
uzyskujemy wersję „guacamole z porem".
Racuchy z porem i selerem naciowym
Przygotowujemy ciasto na racuchy z pełnej mąki (mąka pszenna
lub orkiszowa albo gryczana, lub miks np. pszenna, gryczana , kukurydziana,
czyli mąka, woda, zmiksować, doprawić solą, kurkumą, dodać jajko lub mąkę
ziemniaczaną, olej, pieprz , ponownie zmiksować, dosolić do potrzebnego smaku.
Por poszatkować na ćwierć-plasterki, wrzucić na gorący olej, chwilę podsmażyć,
posolić, doprawić czosnkiem suszonym, po chwili dodać seler naciowy, podlać
łyżką wody, poddusić wszystko razem, aż zmięknie, dodać odrobinę kurkumy,
ponownie trochę oleju, lekko przestudzić, połączyć ciasto z tak przygotowaną masą
(pora i selera powinno być dość sporo, uzyskane w wyniku łączenia ciasto dość
gęste, smażymy na oleju - można polać dowolnym kontrastowym sosem, do tego
surówka
Pory z fasolką w sosie pomidorowym
Poszatkować 1 duży lub 1,5 średni por, podsmażyć na oleju,
doprawić pieprzem i solą - wrzucić do garnka z uprzednio ugotowaną fasolką -
najlepiej jasną , doprawić ponownie: cząbrem, solą, pieprzem, liściem laurowym,
zielem angielskim, (kminkiem), sosem sojowym, jeśli ktoś lubi, suszonym
czosnkiem, dodać przecier pomidorowy, rozbity w młynku rozmaryn lub jeśli ktoś
woli jałowiec albo i kurkumę, na koniec dodać po odstawieniu z ognia dobry olej
nadający się do obróbki na gorąco.
Gęstość dowolna (do chleba, ziemniaków, kaszy, ryżu ) można
zagęścić pełną mąką lub zasmażką z pełnej mąki.
Smacznego
Wiola Grigorijew
Uwaga: Wszystkie teksty opublikowane na tym blogu są moimi opracowaniami i zastrzegam sobie do nich prawa autorskie. Można je kopiować pod warunkiem, że nie zostanie zmieniona ich treść oraz wskazane zostanie ich źródło. Dziękuję.
tyle tu fajnych podpowiedzi
OdpowiedzUsuńdziękuję
a nawiązując do twojego opisu siebie, powiem tak, kocham swoje wady dlatego ich nie mam:)
Pozdrawiam