Strona ta wykorzystuje pliki cookies w celu realizacji swoich usług i funkcji zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz samodzielnie dostosować warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

piątek, 8 listopada 2013

Pora na pora

Pora na pora
 



Sos z porów
Kawałek pora ( 1/3 długości - mogą być zielone liście) - na dwie porcje sosu pokroić w ćwierć-plasterki albo jeśli gruby w ósemki/
Miksować przez jakieś 30 sekund, żeby powstała drobniejsza „śruta", podsmażyć na oleju, dodać pieprz biały, zielony albo kolorowy (czarny też może być). Dodać sól, trochę sosu sojowego jasnego, dosypać mąkę pszenną albo orkiszową z pełnego przemiału, podsmażyć, zalać zimną wodą, zagotować, dodać odrobinę octu albo soku z cytryny, kurkumę, odrobinę oleju, suszony czosnek.
Tak zrobiony w metalu bardzo grzeje dodany do dania podstawowego. (Np. sznycli z brokuła i selera naciowego), do tego kasza lub ziemniaki czy też pełny ryż oraz tego ostra sałatka lub surówka.
Sos z porów i avocado na zimno
Obrać avocado, zgnieść, obrać i pokroić por w drobne makaroniki, zmieszać, - włożyć ponownie do blendera, zmiksować, doprawić pieprzem zielonym lub białym, czosnkiem suszonym, solą, wcisnąć sok z cytryny, ponownie zmiksować.
Osoby, które nie mogą jeść pora na surowo, mogą go sparzyć (wrzątek, kropla oleju, por) lub podsmażyć na oleju i dodać do avocado. Gęstość regulujemy zimną przegotowaną wodą.
Jeśli dodamy do tego poszatkowanego w kostkę pomidora, uzyskujemy wersję „guacamole z porem".
 
Racuchy z porem i selerem naciowym
Przygotowujemy ciasto na racuchy z pełnej mąki (mąka pszenna lub orkiszowa albo gryczana, lub miks np. pszenna, gryczana , kukurydziana, czyli mąka, woda, zmiksować, doprawić solą, kurkumą, dodać jajko lub mąkę ziemniaczaną, olej, pieprz , ponownie zmiksować, dosolić do potrzebnego smaku. Por poszatkować na ćwierć-plasterki, wrzucić na gorący olej, chwilę podsmażyć, posolić, doprawić czosnkiem suszonym, po chwili dodać seler naciowy, podlać łyżką wody, poddusić wszystko razem, aż zmięknie, dodać odrobinę kurkumy, ponownie trochę oleju, lekko przestudzić, połączyć ciasto z tak przygotowaną masą (pora i selera powinno być dość sporo, uzyskane w wyniku łączenia ciasto dość gęste, smażymy na oleju - można polać dowolnym kontrastowym sosem, do tego surówka
Pory z fasolką w sosie pomidorowym
Poszatkować 1 duży lub 1,5 średni por, podsmażyć na oleju, doprawić pieprzem i solą - wrzucić do garnka z uprzednio ugotowaną fasolką - najlepiej jasną , doprawić ponownie: cząbrem, solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, (kminkiem), sosem sojowym, jeśli ktoś lubi, suszonym czosnkiem, dodać przecier pomidorowy, rozbity w młynku rozmaryn lub jeśli ktoś woli jałowiec albo i kurkumę, na koniec dodać po odstawieniu z ognia dobry olej nadający się do obróbki na gorąco.
Gęstość dowolna (do chleba, ziemniaków, kaszy, ryżu ) można zagęścić pełną mąką lub zasmażką z pełnej mąki.
Smacznego 
Wiola Grigorijew
 
Uwaga: Wszystkie teksty opublikowane na tym blogu są moimi opracowaniami i zastrzegam sobie do nich prawa autorskie. Można je kopiować pod warunkiem, że nie zostanie zmieniona ich treść oraz wskazane zostanie ich źródło. Dziękuję.

1 komentarz:

  1. tyle tu fajnych podpowiedzi
    dziękuję
    a nawiązując do twojego opisu siebie, powiem tak, kocham swoje wady dlatego ich nie mam:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń