Zimny maj? - Zupy na rozgrzewkę
Zupa czosnkowa: Wrzątek, odrobina oleju, czosnek zgnieciony w prasce w
dowolnej ilości, kminek cały i łamany, liść laurowy, sos sojowy, sól, potem
odrobina - parę kropli cytryny, trochę kurkumy, olej, kluski z mąki i jajka,
ewentualnie jeszcze chilli. W naszym
regionie (Żywiec) podają ją z też grzankami.
Zupa kminkowa jest odwrotnością czosnkowej – w której jest
mało kminku, natomiast tutaj jest mało czosnku - można obie zakłócić mąką
lub zasmażką z mąki, jeśli ich używamy albo podać saute. Kminkowa z grzankami to pycha.
Pyszny pasztet ze słonecznika
- 1 szklanka
namoczonego 2 doby (w lodówce) słonecznika
- 3/4 słoika zielonych oliwek - 175 gram
- kurkuma, oliwa ile chcesz
- odrobina suszonego czosnku
- chill-
- gałka muszkatołowa
Wychodzi kremowy.
Wiola Grigorijew
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz