Strona ta wykorzystuje pliki cookies w celu realizacji swoich usług i funkcji zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz samodzielnie dostosować warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

niedziela, 26 maja 2013

Zimny maj? Zupy na rozgrzewkę + pasztet ze słonecznika





Zimny maj? - Zupy na rozgrzewkę

Zupa czosnkowa: Wrzątek, odrobina oleju, czosnek zgnieciony w prasce w dowolnej ilości, kminek cały i łamany, liść laurowy, sos sojowy, sól, potem odrobina - parę kropli cytryny, trochę kurkumy, olej, kluski z mąki i jajka, ewentualnie jeszcze chilli.  W naszym regionie (Żywiec) podają ją z też grzankami.

Zupa kminkowa jest odwrotnością czosnkowej – w której jest mało kminku, natomiast tutaj jest mało czosnku - można obie zakłócić mąką lub zasmażką z mąki, jeśli ich używamy albo podać saute. Kminkowa z grzankami to pycha.

Pyszny pasztet ze słonecznika

 - 1 szklanka namoczonego 2 doby (w lodówce) słonecznika

- 3/4 słoika zielonych oliwek - 175 gram

- kurkuma, oliwa ile chcesz

- odrobina suszonego czosnku

- chill-

- gałka muszkatołowa

Wychodzi kremowy.
Wiola Grigorijew

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz