Strona ta wykorzystuje pliki cookies w celu realizacji swoich usług i funkcji zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz samodzielnie dostosować warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Lecz się dietą III




Na kłopoty z pęcherzem –skuteczne i pyszne
Ciastka żurawinowe
- 2 części zmiksowanych, rozgotowanych daktyli

- 2 części sezamu i wiórków kokosowych (łącznie są 2 części)

- zmielona - jeśli całkiem sucha lub zmiksowana z wrzątkiem suszona żurawina bez cukru.

Żurawinę albo zalej wrzątkiem po zmieleniu albo taką zmiksowaną na powidło połącz z daktylami -uważaj na smak, sprawdzaj, na ile kwaśne, żeby nie przedobrzyć, potem dodajesz sezam i wiórki kokosowe, do tego około 1 - 1,5 części płatków owsianych zmielonych w młynku, mieszasz, można nasączyć ponczem albo przed dodaniem płatków podlać czerwonym winem lub rumem, panierujesz w wiórkach kokosowych uformowane kuleczki ... to jest lek ...
Jeśli kuleczki są za miękkie, dodaj po prostu płatków, ale odczekaj po dodaniu chwilkę, bo wciągną wodę i skleją ciasto.

Papryka po bałkańsku w mojej wersji

Składniki:

papryka kremowa
surowe pomidory
kurkuma
oliwa
czosnek suszony
chili
soso sojowy
natka pietruszki
Papryką kremową gotujemy w wodzie albo na parze (w oryginale usmażona do miękkości na tłuszczu - też pycha) do tego zredukowany sos z surowych pomidorów tartych na tarce -skórka zostaje w ręce, potem kurkuma, oliwa, czosnek suszony, chili, sól, sos sojowy, na górę dużo pietruszki zielonej.

Pasta do chleba
Liście rzodkiewki to świetny materiał na pastę do chleba:
- 1 szklanka namoczonego słonecznika (zawiera bor)
- liście z 1 albo najlepiej 2 pęczków (taniocha w tej chwili)
- chilli albo ostra papryka
- czosnek świeży albo suszony w dowolnej ilości
- sól, odrobina soku z cytryny albo np. kilka oliwek żeby przejść przez "D"
- kurkuma w „O”
- oliwa lub inny olej nieważne, jaki - nawet zwykły
Zmiksuj wszystko i już.
Dodaj sobie suszonego, rozbitego w młynku rozmarynu (tani) - rozgrzewa, daje aromat.

Pasztet „mięsny”

Składniki:

cukinia albo bakłażan
papryka
ziarno słonecznika namoczone
tarta bułka
przyprawy
Cukinię albo bakłażana oraz paprykę uduś, rozmiksuj, dodaj słonecznik rozmoczony, dopraw, dodaj tartej bułki i upiecz pasztet - delicje - wygląda i smakuje jak pyszny delikatny mięsny
Generalnie na bolące stawy stosuj znieczulające przyprawy - chilli, papryka ostra, słodka, czosnek, avocado jest świetne na stawy - tam, gdzie jedzą - nie chorują na stawy.
Guacamole
Avocado ma być miękkie, dojrzałe, ale "obmacaj" żeby nie było nadgniłe).
Składniki:
avocado
cebulka
czosnek
chili
sól
sok z 1/2 cytryny
pomidor
Przekrój, wybierz zawartość ostrą łyżeczką, rozgnieć widelcem (jak niedojrzałe, zostaw do dojrzenia), dodaj niewielką poszatkowaną w kostkę cebulkę, chilli, czosnek, sól, wyciśnij sok z 1/2 cytryny i dodaj pokrojonego w kostkę (nie obieraj skórki ) pomidora - tak zrobione " jedzie " na wątrobę - doprawiaj niewielkimi porcjami - będzie ciepłe przez przyprawy - już widzę te oczy okrągłe ze zdumienia, jakie to dobre!
Avocado jest super, smaczne, piękne w kolorze - cudo - a guacamole to kultowa sałatka argentyńska - podałam tu prostackie – podstawowe.

Cukinia a la cielęcina w sosie własnym:

Składniki:
- pokrojona w cienkie plasterki cukinia
- chilli, czosnek,
- kminek cały - sypnij dość sporo.
Podlej wodą – podduś,aż cukinia stanie się lekko przejrzysta - może być z chlebkiem, dobrze dodać masło, pieprz, sól, żeby się przemiany (woda - czyli nery) zgadzały.
 
Jeszcze: na rozgrzanie organizmu
 
Rada: do porannej owsianki dodaj miksturę imbirową (jest we wcześniejszych przepisach). Zrób sobie marchewkę duszoną:

- wrzątek
- miks daktylowy
- starta marchew
- chilli
- sól
- odrobina kwasu
- kurkuma
- olej lub oliwa - odparuj- możesz dodać imbir - znowu podgrzejesz stosik.

Autor: Wioletta Grigorijew

1 komentarz:

  1. To moj przepis na guacamole:

    GUACAMOLE

    Skladniki na 4 porcje:
    3 dojrzale avocado – obrane, pestka wyjeta, rozgniecione
    1 limonka (rodzaj malej zielonej cytryny) – sok wycisniety z limonki
    1 lyzeczka soli
    ½ szklanki poszatkowanej cebuli
    3 lyzki poszatkownej, swiezej kolendry*
    2 srednie pomidory, poszatkowane
    1 lyzeczka poszatkowanego czosnku (1-2 zabki)
    1 szczypta pieprzu cayenne (dowolnie)

    W sredniej miseczce rozgniec avocada, sok z limonki i sol. Dodaj cebule, koriander, pomidory i czosnek. Dodaj pieprz cayenne. Zostaw w lodowce na godzine lub podaj od razu.

    *Swieza kolendra – mozna ja hodowac w ogrodku lub w doniczce. Doniczka - wysiac nasiona kolendry i trzymac w jasnym miejscu.

    OdpowiedzUsuń