Smaczna owsianka bez ... mleka
Składniki:
Składniki:
-wrzątek
-zmiksowane daktyle do woli
- cynamon, orzechy, rodzynki, siemię lniane ,pokrojone sliwki i morele suszone
- płatki owsiane do woli
-szczypta soli
-odrobina soku z cytryny
- kurkuma do woli (uwaga, smak gorzki )
- masło lub dobra oliwa lub olej na zimno tloczony
- wetrzeć jabłko slodkie
- imbir suchy lub świeży - uwaga, dozować
W ten sposób zrobiona wzmacnia metal (jelito grube i płuca) poprzez obieg kontrolny wprowadza qi do wątroby i pęcherzyka żółciowego, dzialająć na wlosy i paznokcie, skóre
można też podgotować kaszę jaglaną na wrzątku i dopiero dodawać składniki
- wtedy ma mocniejsze działanie przeciwzapalne.
Działa mocno na perystaltykę jelit.
Moi drodzy - kto nie wychodzi z domu ... ten się nie wypróżnia - nie ma wyjątków - ruch jest konieczny, choć za oknem kopy śniegu i mnie się też nie podoba zima, bo nie jest latem.
Przepis jest pycha, można dodać dobrego kokosu tam, gdzie dodawane są orzechy, można dodać tam, gdzie dodawana jest cytryna żurawiny - kupić suchą ale bez cukru (jakiegokolwiek - melasa i ciemny to też ordynarna sacharoza ) zemleć lub zalać wrzątkiem, rozmiksować ( można zrobić na swój użytek w ten sposób marmoladę daktylowo - żurawinową) i dodawać w ogniu czyli tam, gdzie wrzątek, kurkuma albo orzechy ( O+Z = ok)
Przepis jest pycha, można dodać dobrego kokosu tam, gdzie dodawane są orzechy, można dodać tam, gdzie dodawana jest cytryna żurawiny - kupić suchą ale bez cukru (jakiegokolwiek - melasa i ciemny to też ordynarna sacharoza ) zemleć lub zalać wrzątkiem, rozmiksować ( można zrobić na swój użytek w ten sposób marmoladę daktylowo - żurawinową) i dodawać w ogniu czyli tam, gdzie wrzątek, kurkuma albo orzechy ( O+Z = ok)
Zupa pesto i cebulowa na rozgrzanie
Zalewamy zimną wodą, gotujemy do miękkości.
Potem dodajemy pesto w dowolnej ilości, zrobione w drewnie czyli wg kolejności : orzechy (Z), olej(Z), chilli, czosnek (M), sól (W) i szpinak (D)
W ten sposób powstaje zupa pożywna, gorąca i jednocześnie właściwie ochładzająca rozgrzaną stresem wątrobę.
Zupa cebulowa na winie
Cebulowa na winie to zupa francuska, bardzo wykwintna w smaku i bardzo tania:
dowolna ilość cebuli pokrojonej w kostkę, podsmażona na maśle, pieprz, zimna woda tak, aby przykryła masę, sól, sos sojowy, potem białe wino (kieliszek albo więcej zależnie od ilości zupy - gotujemy, żeby alkohol odparował, dodajemy odrobinę kurkumy, potem jeszcze szczyptę masła, szczyptę pieprzu i mamy zupę na zimno, przemarznięcie, przeziębienie.
Tak przygotowana zupa jest w metalu.
Zupa "pesto" z ziemniaków, cebuli i ... pesto szpinakowego
Zrobić pesto - opakowanie szpinaku, szczypta kurkumy,pół szklanki orzechów wloskich, chilli 3 ząbki czosnku, sól do woli ( można poszaleć, bo to dodatek) ,sok z cytryny albo ocet winny lub jabłkowy - "D"
Zupa: na 2 duże porcje:
...
- 3 ziemniaki średnie
- 3 cebule średnie
- maslo
- pieprz
- sól
może być jak do cebulowej białe wino
- 3 ziemniaki średnie
- 3 cebule średnie
- maslo
- pieprz
- sól
może być jak do cebulowej białe wino
Pokrojone w kostkę ziemniaki i cebule podsmażamy na maśle,
dodajemy pieprz, zalewamy woda, aby przykryć masę,gotujemy do miękkości
dodajemy pieprz (najlepiej bialy ), sól, ewentualnie wino lub ocet winny
Miksujemy, potem ostrożnie do smaku dodajemy przygotowane pesto.
Świetnie smakuje też majonez - jedyny normalny w sklepie - kielecki z pesto w proporcji 1 do 1.
Placki ziemniaczane
Zetrzyj ziemniaki naśrednim oczku. Będą super, jak potrzesz na różnych oczkach, ale większość na drobnym, tylko nie na tym maziastym , a na tym, które daje malutkie wiórki.
Dodajesz jajko, kminek, cebulę posiekaną, pieprz, sól, trochę mąki pszennej (trochę! nie pól kilograma), do tego kurkuma albo jakieś inne gorzkie ziółko,łyżeczka oleju do ciasta - jeśli zetrzesz trochę ziemniaków na innej grubości, będą puszyste, możesz dodać tymianek, jałowiec, zioła prowansalskie.
Możesz też po dodaniu soli dodać trochęrozpuszczonych droży. Ciasto średnie, nie za rzadkie, nie za gęste, bo zrobisz kulę armatnią.
Możesz dodać przecier pomidorowy , do tego pomidor w plasterki z cebulką, pieprzem, solą, oliwą jako sałatka albo najprostsza : ogórek kiszony, odrobina kurkumy i oleju.
Olej ma być gorący, ale uważaj, żeby pierwszych nie spalić - nie zapomnij o szczypiorku do pomidora.
Barszcz buraczany
Składniki:
Składniki:
1,5 kg buraków
łyżka octu do zakwaszenia
gorąca woda – jakieś 2 litry
łycha zmiksowanych daktyli
dwa jabłka w ćwiartkach w skórce
kminek, pieprz, czosnek (dowolnie) sól, sos sojowy, znowu trochę octu, kurkuma albo jałowiec
Gotuj wolno, na najmniejszym gazie, jaki możesz uzyskać, potem daj łyżkę dobrego oleju - im dłużej pogotujesz, tym bardziej odda kolor i aromat.
łyżka octu do zakwaszenia
gorąca woda – jakieś 2 litry
łycha zmiksowanych daktyli
dwa jabłka w ćwiartkach w skórce
kminek, pieprz, czosnek (dowolnie) sól, sos sojowy, znowu trochę octu, kurkuma albo jałowiec
Gotuj wolno, na najmniejszym gazie, jaki możesz uzyskać, potem daj łyżkę dobrego oleju - im dłużej pogotujesz, tym bardziej odda kolor i aromat.
Budyń żurawinowy
Zmieszaj zmiksowaną żurawinę - bez cukru !!!!!!! z daktylami. Otrzymasz pyszny budyń żurawinowy - do tego kokos – ambrozja!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz