Strona ta wykorzystuje pliki cookies w celu realizacji swoich usług i funkcji zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz samodzielnie dostosować warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Nowe przepisy Wioli IV i o grzybach słów kilka...

Nowe przepisy Wioli




Duszona marchewka

Składniki:
- wrząca woda
- marchew starta na grubym oczku
- olej lub oliwa
- pieprz, najlepiej biały
- sos sojowy
- sól
- odrobina soku z cytryny lub octu w trakcie duszenia
- mąka ziemniaczana rozmieszana z zimna wodą
- zmiksowane daktyle
- cynamon
- ewentualnie tłuczony goździk

Dusić do miękkości.

Szpinak z pieczarkami

Składniki:

- szpinak świezy lub mrożonka
- pieczarki
- olej do duszenia
- cebula
- czosnek
- pieprz lub chilii
- sól
- sos sojowy do smaku
- sok z cytryny
- kurkuma

Pieczarki pokroić w plastry, udusić na oleju wraz z poszatkowaną cebulką, dodać pieprz lub chilli, sól, sos sojowy do smaku.

Lekko zmiksować szpinak, wrzucić do garnka, podlać wrzątkiem, dodać oliwę lub olej, czosnek suszony lub ząbek świeżego, sól, sos sojowy, odrobinę soku z cytryny, odparować, ale staramy się zachować kolor.

Pieczarki z patelni zmieszać ze szpinakiem z drugiego naczynia, do podać tego ryż ugotowany w osolonej wodzie. Dodać do ryżu odrobinę soku z cytryny albo octu ( kilka kropel), bardzo dużo kurkumy do smaku, olej, chilli, odrobinę soli dla zachowania przemiany wody. Podajemy ryż z kurkumą wg przepisu i zmieszaną resztę.

O grzybach słów kilka...




Placki ziemniaczane w wersji grzybowej

Składniki:

-ziemniaki
- jajko albo zamiennik mąka ziemniaczana
- cebula
- pieczarki
- mąka pszenna
- olej do ciasta i do smażenia
- ewentualnie - drożdże
- kminek
- pieprz
sól
kurkuma
tymianek
jałowiec
zioła prowansalskie
 

Zetrzyj ziemniaki na średnim oczku. Będą super, jak potrzesz na różnych oczkach, ale większość na drobnym, tylko nie na tym mazistym, a na tym, które daje malutkie wiórki.

Dodajesz jajko, kminek, cebulę posiekaną, pieprz, sól, usmażone na tłuszczu plastry pieczarek, posypane pieprzem i posolone - czyli będą to placki, których ciasto jest faszerowane pieczarkami. W sezonie można to zrobić z kurkami.

Następnie dosypujesz trochę mąki pszennej (trochę! nie półkilograma), do tego kurkuma albo jakieś inne gorzkie ziółko, łyżeczka oleju do ciasta - jeśli zetrzesz trochę ziemniaków na innej grubości, będą puszyste, możesz dodać tymianek, jałowiec, zioła prowansalskie.

Możesz też po dodaniu soli dodać trochę rozpuszczonych drożdży. Ciasto średnie, nie za rzadkie, nie za gęste, bo zrobisz kulę armatnią.

Możesz dodać przecier pomidorowy, do tego pomidor w plasterki z cebulką, pieprzem, solą, oliwą - jako sałatka albo najprostsza ogórek kiszony, odrobina kurkumy i oleju.

Olej ma być gorący, ale uważaj, żeby pierwszych nie spalić -nie zapomnij o szczypiorku do pomidora.


Tak zrobione w elemencie ziemi wzmacniają śledzionę, ale zawsze dodatki dają dodatkową strużkę energii - więc nerki także się dożywiają.

Generalnie ziemia daje stabilizację, konsolidację, zdolność odtwarzania zapamiętanych rzeczy, koncentrację na rzeczywistości i celu, zdolność oddzielania ważnego od nieważnego.

Tutaj przez dodatek grzybów następuje wzmacnianie odwagi, redukcja strachu, lęków - to jest woda - albo się boisz i trzęsiesz, albo jesteś nieustraszony i mocny fizycznie. Woda dobra i mocna daje fizyczną siłę.

Grzyby odtruwają - to jest ich funkcja

To mit, że nie mają składników odżywczych. Są one roślinnym mięsem, mają bardzo dużo witaminy B2, więcej niż ziarna zbóż) oraz węglowodany niejednokrotnie wartościowsze niż te ziarnach, a także: żelazo, wapń, potas, fosfor, mangan, jod.

BOCZNIAKI SĄ BARDZO WARTOŚCIOWE - O CZYM LUDZIE NIE WIEDZĄ,są silnie antykancerogenne, mają dużo fosforu i nie tylko.

Autor: Wioletta Grigorijew

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz